24 januar 2014

Med Jante på indkøb

Denne opdatering har været undervejs et stykke tid. Måske nogle vil opfatte mit indlæg underligt, men det må så være deres problem! I vores danske kultur har vi desværre en evne til at nedgøre ting, vi ikke bryder os om eller ikke forstår. Derfor har jeg valgt overskriften - "Med Jante på indkøb".

  
A9 - den røde "dot"
Janteloven stammer fra en romanen - "En flygtning krydser sit spor" - skrevet af Aksel Sandemose i 1933. På trods af alderen på bogen, så trives loven stadigvæk i bedste velgående. De fleste ved, at det er noget med "Du skal ikke tro, du er noget", som forresten er det første bud i loven. Tænk lige på loven, imens du læser resten af indlægget. Og når nu Janteloven stammer fra en bog med "spor" i titlen, så syntes jeg, at det er sjovt at citere et kinesisk ordsprog, som lyder: “Skifter vi ikke spor, ender vi der, hvor vi er på vej hen” - og det er der vist ingen, der kan modsige!

"Skift spor" er en opfordring til alle os, som helst vil styre ad sikre og velkendte veje, der får os frem til vores overskuelige mål. Jeg tror, det er noget af det, som Anja og jeg ofte har gjort. Styret mod et sikkert mål. Og når vi så endelig beslutter os til at "Skifte spor", så får det os til at hæve armene over hovedet i begejstringen over vores beslutning. Vi har købt huse, er flyttet ind, solgt huse, er flyttet ud - flere gange end "normalt". Flere af vore familiemedlemmer vil helt sikkert nikke tilkendegivende og sige, at det er sandt, da de ofte har hjulpet med mange af de opgaver, der opstår, når man flytter. Vi har også skiftet arbejde og taget chancer for at nå de mål, som vi hele tiden har ændret undervejs, da vi har fået mere mod og erfaring. Nu er vi så endt i Kina og balancerer på "sporet", hvor alt er utydelig, ja - selv målet kan til tider være lidt "uskarpt". Det er faktisk spænende :-)

  
Beolit 12
Til det første arrangement - International Food Fair - på Marlene's skole, mødte vi heldigvis andre danskere. Vi var alle 3 stadigvæk fuldstændige overvældede af alle vore indtryk fra de foregående uger og følte os meget usikre på hvilket eventyr, vi egentligt havde kastet os ud i. Her stod vi så - 3 stk. "Pinkie's", som vi kaldte de nye soldater på Cypern grundet deres "pink" hudfarve - og det må have været synligt for alle, at vi var nye og usikre. I den danske "madbod" mødte vi Lisbeth og Jan, som har gang i deres 9. år i Shanghai - gad nok vide, om de nogensinde skal hjem til Danmark igen - og så var der Liselotte og Ole. De har også være på farten i en årrække. Anja og jeg er fortsat helt sikre på, at for vores vedkommende slutter eventyret efter de 3 år. Nå, men Ole er nem at snakke med - jeg synes, "vi går godt i spænd" - og så er han faktisk også en slags "nøgle" i dette indlæg.

 
Venter på "bussen"
Ole er en af direktørene ved Bang & Olufsen her i Kina. Han fortalte, at B&O snart ville holde udsalg og at vi da bare skulle kigge forbi. Dette tilbud valgte vi at tage imod, selvom vi var ganske overbeviste om, at vi ikke ville købe noget. På dagen tog vi metroen og steg af ved de flade arealer ude ved Pudong Airport. Afstanden var ikke ligefrem det, jeg havde mest styr på, ud fra Google Maps anvisninger, så da vi havde gået et stykke tid og endnu ikke var i nærheden af B&O's lagersalg, så hoppede vi ind i en taxa på en tankstation og blev kørt det sidste lange stykke. Ole var optaget af andre kunder og vi ville jo egentligt ikke købe noget, så vi kiggede lidt på fjernsyn og højtalere. Prisene var gode i forhold til normal salgspris, men de var stadig langt højere end hvad vi normalt ville spendere på luksus. Men fælden klappede, så Anja og jeg valgte alligevel, at vi "måtte" eje en Beolit 12. En lille trådløs netværkshøjtaler, som har den "fedeste" lyd.

Endelig blev Ole ledig og vi kunne få os en hyggesnak om, hvad der er godt ved at købe B&O produkter. Vi forhørte os, om der var et fjernsyn, han kunne anbefale. Vi havde ikke taget et med til Kina, så vi havde da overvejet at købe et på et tidspunkt. Ole fortalte, at i deres hjem havde de et BeoVision 9. Og den model havde de da også nogle stykker af på "tilbud". Men et 50" plasma TV på motordrevet drejesokkel, guldfarvet kant og ikke nyeste model - det var måske ikke lige os.
Anja og jeg gik som "katten om den varme grød" imellem de forskellige B&O fjernsyn og endte igen ved det store med guldkanten. Ole fik os overbevist om, at det var det vi skulle købe - monteret med en grå kant inklusiv fjernbetjening uden merpris.

 
En kæmpestor kasse!
Imens jeg stod og ventede i betalingskøen, stadigvæk noget chokeret over vores køb, så kom "jyden" frem i Anja. Den lækre røde BeoPlay A9 netværks-højtaler, som var pakket ud, måtte da være billigere nu, når de skulle til at pakke sammen. Jeg blev trukket ud af køen og med over for at se på vidunderet igen. Kort efter var jeg tilbage i køen, for at betale for de 3 "demo-modeller" vi nu skulle være ejere af.
Vi fik et lift tilbage til metroen med den lille og den store højtaler og aftalte, at vi ikke ville fortælle om vores køb af fjernsynet - heller ikke til ungerne. Jeg kom dog alligevel til at røbe det til dem, da Morten var forbi i julen.

 
BeoVision 9
Det viste sig at være en god idé at holde nyheden for os selv, for leveringen trak ud. Jeg fik dårlig samvittighed over at sende "rykker mails" til Ole flere gange, men vi havde jo betalt for varen. Så endelig for et par uger siden dukkede den op. En kæmpe kasse blev båret ind i vores stue og en halv time senere ankom to montører. De pakkede den ud, indstillede og testede den. Og så var vi klar til at se film. Indrømmet - det er et fantastisk billede og en rigtig god lyd. Sort farve vises som sort, det er jo det plasma TV kan, og lyden kan få oplevelsen af f.eks. "Total Recall" op på et helt andet plan.

Nu sidder jeg så tilbage med Janteloven. Jeg har med dette indlæg besluttet, at den skal skubbes væk og så vil jeg nyde at fortælle, at vi nu er de lykkelige ejere af drømmeprodukterne. Janteloven fungerer bedst i Danmark - herude møder vi danskere hinanden med et varmt smil. Det handler også en del om at være åben over for et nye bekendtskaber og lære noget fra andre og hverdagen. Jeg vil afslutte med endnu et citat fra den indiske politiker og åndelig leder Mahatma Gandhi, der stod i spidsen for Indiens uafhængighedsbevægelse. Han sagde engang disse, syntes jeg, kloge ord:

“Live as if you were to die tomorrow. 
Learn as if you were to live forever”

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar