13 marts 2014

Tillykke med de 25 år (www)


        \|||/
        (o o)
-----ooO-(_)-Ooo--------

I dag er det 25 år siden, at Tim Berners-Lee var med til at støbe de første kugler til Internettet. Vi kan, næsten med våde øjne, se tilbage på det, som forandrede vores verden. Når jeg tænker tilbage på skoletiden, hvor jeg var med i en studiegruppe, som hentede og udskrev tegninger, der var udført med "ascii" koder, så er vi kommet meget langt på de 25 år.

I dag har vi videosamtaler med hinanden over Internettet og vi kalder det ofte navne udfra de stykker software, vi bruger til det, vi fortager os. At "Skype" og at "Google" er internationale udtryk, som vi næsten alle kender og bruger. Deling af billeder og skrivning af "beskeder" er bare noget, de fleste gør hver dag.Mange af os har endda "Internettet" med i lommen i form af vores "smartphone" og er sociale på afstande, der rækker langt ud over, hvad der var muligt for 25 år siden. Vi følger hinanden, deler viden og "sladrer" på samme måde, som man gjorde "over hækken" dengang. 

Selvom Internettet har været indstillet til Nobels Fredspris, så er der lang vej endnu, inden vi alle kan opleve den frihed og åbenhed, som det har givet for mange af os. Når jeg sidder her i Kina, så undres jeg over, at politikkerne filtrerer adgangen og jeg håber, at befolkningen her en dag vil kræve fri adgang til Internettet. På samme måde som man hele tiden har forsøget at "kopibeskytte" produkter, så vil vi mennesker jo altid finde en løsning på, hvordan vi kommer ud til friheden uden lænker, hvis "beskyttelsen" strider imod vore ønsker.
Hvis du også ønsker, at andre skal have frit Internet (og frihed), så burde du kigge på denne side, som er oprettet af Google: https://www.google.com/intl/da/takeaction/

Nogle gange kan et kopiprodukt godt være noget positivt og set med kinesiske øjne, så er søgetjenesten Baidu (Kinas modstykke til Google), noget de kan lide. Den giver dem det, de har brug for på deres eget sprog. Baidu udvikler sig også og deres modstykke til "Google Translate" - "Baidu Translate" er meget populær. Ikke fordi den er fantastisk, men mere fordi den kan frembringe sjove oversættelser. Prøv at installere den på din telefon og se, hvad du oplever. Man tager et billede, tegner med fingeren en ring om det, man gerne vil søge og efter en scanning af billedet, fremkommer Baidu med et forslag. Du får lige nogle eksempler, jeg har lavet i dag - både de gode og nogle sjove.

Hale hals?
Elektronik komponent
Korrekt - det er et trafik skilt
Magnetisk "fod/holder"
Det ligner det faktisk

Jep - en havebænk 


Korrekt - det er en brandhane
Skygge gravering i sten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar