14 april 2014

Den gule mand i Kina

Kineserne ynder at benytte visitkort. For at vise respekt overdrages visitkortet af kineserne gerne med et let buk og altid med begge hænder. Som modtager af kortet er den for os lidt svære kunst, at prøve at udtale navnet og bruge mindst 10 sekunder på at kigge på kortet. På den måde vises ekstra respekt, hvilket altid kan betale sig i Kina.
Som modtager af kortet kan man vinde ekstra ved at have en visitkortholder, som man med respekt lægger kortet i, inden holderen puttes i en lomme så tæt på hjertet som muligt - og aldrig i baglommen!

Jeg tror heller ikke, at visitkort fra LEGO kommer i baglommen. Og min sikkerhed herom er begrundet af de visitkort, som man kan modtage fra en Vice President eller højere. Det er nemlig i form af en LEGO minifigur og hvis du tænker på, hvor ondt det gør at træde på en LEGO klods, så vil du heller ikke have en minifigur i baglommen. Jeg har samlet på minifigurer et stykke tid og det er lidt sjovt at få fat i de attraktive sjældne visitkort, som du kan se nogle af på billedet. Det er visitkort fra vores 3 topchefer her i Kina.

Men kender kineserne så LEGO?
De ved, det er et godt produkt, men de syntes også at det er dyrt. Men når vi fortæller dem, at det er et dansk produkt, så får produktet et lidt mere positivt og anerkende nik. Generelt er kinesernes syn på danskere temmelig positivt. De fleste kender godt Danmark eller ‘Dan mai’, som det hedder på kinesisk. Når man fortæller dem, at vi er danskere, så viser de respekt ved hurtigt at at fortælle, hvad de ved om vores lille land. Kineserne kender Danmark som et lille smukt land, og at eventyrfortælleren H.C. Andersen er derfra. I Kina lærer samtlige skoleelever om H.C. Andersen og jeg er sikker på, at de fleste kinesere ved mere om H.C. Andersen end størstedelen af den danske befolkning gør.

Men kender danskerne så Kina?
Jeg tror, danskerene generelt ser negativt på et land, der har kommunistisk styre. Vi er opvokset med kommunistisk fjendebillede og et jerntæppe, der har delt Europa i to dele. Generelt tror jeg, at vores viden begrænses til den kinesiske mur og noget med "Ming" vaser, som flere gange omtales som uvurderlige i vores elskede "Olsen Banden" film. Jeg ville ønske, at jeg havde haft mere viden om Kina, inden vi tog herud. Ikke fordi det ikke er til at finde, men mere for at kunne vise dem respekt og for bedre at forstå deres kultur.

Du kan jo teste dig selv og prøve at forklare, hvorfor du bør undgå disse fire konfliktpunkter:
- Du må IKKE nævne, at Taiwan er en selvstændig stat.
- Du skal IKKE på nogen måde rose japanere.
- Undgå at kritisere Mao Tse Tung og Deng Shiao Ping.
- Undgå at rose Shanghai foran indfødte beijingnesere og undgå at rose Beijing foran shanghainesere.

Når du læser overskriften, er det naturligt at spørge, hvorfor minifigurerne er gule. Er det kinesere? Forklaringen er, at da LEGO oprindeligt startede med at producere minifiguren, var den gule farve billigs at bruge. Som tiden er gået, er omkostningerne næsten den samme uanset farven, men det er besluttet, at beholde den gule farve som standardfarven.

Med din nye viden om LEGO og kineserne, så burde du ikke "komme til kort", når du besøger landet, hvor solen står op :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar