03 maj 2014

Hvad kan man få for en "Krone"

Anja tog dette gode
billede fra vores pladser
Så kom den tid på året, hvor det igen blev min fødselsdag. Det skulle fejres med fint besøg hjemme fra Danmark. Sidst vi havde royalt besøg, var det Mr. Swing King, der kiggede forbi. Denne gang var det dog mere officielt og med blåt blod i årene. Både Dronning Margrethe og Prins Henrik satte glans over den officielle igangsættelse af fabriksbyggeriet.

Søndag d. 27. april blev Marlene, Anja og jeg hentet af en privat chauffør. Vi skulle til Jaixing, hvor "spadestikket" til fabrikken skulle tages. Fordi det var en søndag, var trafikken ikke slem og turen blev tilbagelagt på ca. 1½ time, selvom vores chauffør kørte lidt forkert. Til hverdag tager det ofte ca. 2 timer,at komme til Jiaxing, men så gør vi også nogle stop undervejs for at samle folk op, som skal med til kontoret.
Ved vagten indtil området, hvor ceremonien skulle afholdes, blev vi tjekket af på listen og fik et gult "LEGO Staff" adgangskort udleveret. Der var allerede mange mennesker i teltet, så jeg blev lidt "rørt" da flere af mine kollegaer sang det første vers af "Happy Birthday to You". Jeg følte alle i teltet gloede på mig...

Et "skud" fra Marlene 
Min opgave var nem, men samtidig kommercielt "meget vigtig". De medier, der var til "spadestikket", skulle have adgang til straks at up-loade artikler og billeder. Vi havde købt en 100 Mbits forbindelse, som var hurtig at bruge inde i Kina, men pænt langsom for den øvrige verdenspresse. Kina "beskytter" deres borgeres adgang til Internettet via "Great Firewall of China" og den "port" kan altså til tider være en irriterende "sikkerhed".

LEGO model af fabrikken
Der var rigeligt med journalister og fotografer, som på skift kunne få interview med "spidserne" fra LEGO. Da Jørgen Vig (øverste chef for LEGO) havde en lille pause, kom han hen til os, hilste med håndtryk og skulle høre, hvem vi var. Så var min dag reddet :-)

Endelig kom de kongelige og Jiaxings brogmester med hele deres følge. Først skulle de hilse på 10 udvalgte børn, som byggede med LEGO. Vi havde, i dagene op til "spadestikket", afholdt et "Build the Change" arrangement på biblioteket i Jiaxing, hvor flere skoleklasser havde deltaget. Med vægt på "Planet Promise" og "People Promise", som er nogle af værdierne for LEGO, skulle børnene komme med deres bud på Jiaxing i fremtiden bygget med LEGO klodser. Deres modeller og deres noter omkring deres LEGO model (fremtiden) bliver senere videregivet til de lokale politikere, som så kan "fin-tænke" på børnenes bud om fremtiden.

Alle de fine folk tog plads og Jørgen holdt sin velkomst tale. Flere fine folk fulgte efter med diverse "flotte" ord om "Gud, Konge og fædreland" og LEGO. Margrethe sad kun nogle få rækker foran os. Det var en "vild underligt" oplevelse at sidde så tæt på, men på samme tid også ganske "logisk" her iblandt alle kineserne, for det er jo vores Dronning.

Som afslutning på "spadestikket" skulle Dronning Margrethe og Prins Henrik trykke på en fjernbetjening for at afsløre en "grundsten" og en stor LEGO model af den kommende fabrik. Herefter et lille glas champagne og en hyggelig "small-talk", som du kan se på billedet. Der blev sikkert på samme måde indgået mange gode aftaler og handler under statsbesøget i Kina.

Hvis jeg tænker på sangteksten fra Shu-bi-dua - "... hvad kan man få for en ti'r? Man kan få pis og papir!" - så må jeg indrømme at værdien af den ene "Krone", som kongehuset repræsenterer, langt overstiger en "ti'r".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar