23 august 2014

Hej SKAT - så har vi været hjemme!

Let at spare penge, når bare man
laver forberedelserne inden afrejse 
For 10-15 år siden blev priserne i værktøjsbutikken i en trælast ofte oplyst på hyldeforkanten under varen. Og så var det "godt træls", som det hedder på jysk, at opdage, at prisen var 25% højere, når man skulle betale ved kassen. Det er i dag heldigvis ændret de fleste steder, hvor vi som privatpersoner kan forvilde os på shopping.

Når man som udenlandsdansker ikke længere kan nyde godt af gratis lægebesøg, gratis hospitalsophold, tilskud til tandlægebesøg, låne noget fra bibliotekerne eller andre offentlige goder, som man har som dansk statsborger, ja - så skal man da heller ikke betale moms for varer købt i Danmark. Sådan er reglerne, men sagt lige fra hoften, det er ikke nemt at finde oplysningerne om, hvordan man gør. På SKAT's hjemmesider fandt jeg denne artikel på engelsk. Hvis linket ikke virker, så har jeg up-loaded filen her. Jeg syntes ikke, det giver et helt klart billede af, hvordan det er bedst at gøre det. Men Anja har fundet "fidusen"...

Når vi besøger fædrelandet, så er vi turister og kan derfor benytte os af de samme regler for at handle Tax-Free, som alle andre turister kan, bare det samlede beløb på en bon er over 300 dkr. Fremgangsmåden er, at man skriver et brev til den virksomhed/butik, hvor man har købt varen og beder om at få momsen sat ind på sin bankkonto. Så vedhæfter man den originale bon, som man har fået tolderne i lufthavnen til at underskrive og stemple, putte brevet i postkassen og håber så på, at virksomheden/butikken modtager brevet og overfører beløbet.

Anja testede det i foråret, da hun var hjemme på familiebesøg og alle de steder, hun havde handlet, satte de momsrefusionen ind på vores danske bankkonto. Så da vi var Danmark på sommerferie, så skulle der handles godt ind. Morten kalkulerede også grundigt på, hvor meget han kunne "spare", når han skulle købe sin nye PC, som han skulle have med her til Kina. Marlene købte bl.a. en ny iPhone, da hun havde mistet den "gamle" i en taxa. Anja købte tasker, bøger og masser af tøj. Jeg selv nøjedes med at købe et Appel TV, sandaler og lidt tøj. Kufferterne var "lastet" lige til vægtgrænsen, da vi skulle tjekke ind i Billund. Vi har på nuværende tidspunkt fået tilbagebetalt momsen fra de fleste af vore indkøb.
Nogle butikker vælger at samarbejde med f.eks. Global Blue. Ved sådanne samarbejdspartnere bliver en vis procentdel af momsrefusionen trukket til administrationsgebyr til Global Blue. Momsrefusion fra f.eks. Global Blue får man udbetalt med det samme ved "Money Exchange" i Billund Airport. Se mere på deres hjemmeside.

Tilbage er der bare at sige - det var dejligt at være hjemme i Danmark, SKAT!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar