10 september 2014

Kunst i Shanghai


Stor midlertidig kunst på et gadehjørneDet opfattes nok ikke som en "kunst" at lave en kopi i Kina - så det overrasker måske, at Kina godt kan lave kunst. I tusinder af år har kineserne lavet ting med umådelig akkuratesse og nogle gange ved brug af umenneskelige ressourcer. Det er imponerende at gå på opdagelse i deres kunsthistorie.

En bronzefigur ved nedgangen til metro
Phone home
Fra Olsenbanden filmene kender vi alle til de blå/hvide Ming vaser, som stammer fra Ming Dynastiet (1368-1644). Vaser så fejlfrie, fine og sjældne at de sælges for mange milioner, når de kommer på auktion. Til orientering er det altså kineserne, som har opfundet porcelænet. På engelsk hedder porcelæn oprindeligt "china", selvom ordet "porcelain" nok efterhånden har fundet mere indpas.

I Ming Dynastiets periode af Kinas historie, er næsten "alt" udviklet og opfundet. Hvis ikke de havde tyvstjålet hjulet fra deres opdagelsesrejser til Europa, ja så ville det være blevet opfundet under Ming Dynastiet. Selv Den Kinesiske Mur stammer fra dengang.

Og som det fremgår af nogle "skud" her fra Shanghai, så kan kineserne stadigvæk lave kunst. Rundt omkring, ofte på uventede steder, så lykkes det mig at opdage både kreative og smukke kunstværker her i storbyen. Jeg kan ikke lade være med at fotografere dem, så nyd billederne :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar