13 juli 2015

En rundtenommer

Hvis jeg skriver "Kaj & Bøje", "Squash" eller f.eks. "..det er der ingen ben i..", så får de fleste af os minder frem fra nogle reklamer, vi har set engang. Nogle reklamer bliver bare til en slags "folkeeje". For nylig læste jeg, at man ved Sortedamssøen i København stadigvæk kan se "Irmahønen", som gennem mere end 60 år har lagt syv æg i minuttet. Og så tænkte jeg, at jeg måske burde skrive lidt om at købe mad i Kina.

Som dansker begrænser vores viden om maden fra Kina ofte til forårsruller, retter med ris og friturestegt kylling - efterfulgt af "Spise her, med hjem?". Og måske netop fordi en dansk film fra 1999 hedder "I Kina spiser de hunde", så er det vores første kommentar, når snakken berører emnet. Men hunde er ikke det eneste underlige, som bliver spist i Kina - skildpadder, skrubtudser, slanger, skorpioner, biller og fuglereder er også at finde på menukortet. En kinesisk "fællesnævner" for, hvad der kan spises er, at alt som er levende og har ryggen mod solen, kan spises. Det kan være godt, at kunne sige: "Wó bú chi góuròu" - som betyder "Jeg spiser ikke hund"!

Morgenmad
Men hvad spise vi så, når nu madvanerne er så forskellige fra vores danske køkken? Jeg vil prøve at "koge lidt suppe på", hvad vi spiser hjemme hos Familien Wilson i Shanghai.

Morgenmaden består, for mit vedkommende, af cornflakes blandet med havregryn, lidt nødder (Red Skin Peanut) og rosiner. Det hele kan handles i Metro, som er et supermarked for erhvervskunder. Her kommer man bare ind som "gæstekunde" og køber det man skal bruge i store mængder. Her køber vi også nogle store importerede gouda oste, som vi skærer i passende størrelser og putter i fryseren. Anja og Marlene vil gerne have et stykke rugbrød med ost til morgenmad. Jeps.... det er ikke en skrive fejl - vi kan godt købe rugbrød i Kina. Det kan vi takke "Wagas John" og han kone for.

Rugbrød og rundstykker med smør
John Christensen og Jackie Yun åbnede i 1999 deres første cafe kaldet "Wagas". Det har siden udviklet sig til en gruppe af caféer og restauranter. "Baker & Spice" har et stort udvalg af kager og brød. Danske bagersvende har været med til at udvikle deres egne gode sager, som er et hit blandt både kinesere og udlændinge. Det er her, jeg køber vores rugbrød og rundstykker. Kvalitet koster og det virker vildt når jeg betaler 9,-¥ (ca. 10,- Dkr.) for rundstykket og 45,-¥ (ca. 50,- Dkr.) for rugbrødet. Men når noget der minder om et blødt "bake off" franskbrød koster 32,-¥ i et supermarked, så er det vel en passende pris.

Resturanter som Henkes og Mr. Willis er også udsprunget fra "Wagas John's" enkle ide om at gode råvarer skal tilberedes og serveres korrekt. Det hele bliver ekstra godt, når indretning med skandinavisk design, løfter oplevelsen af kvalitet. I dag har Wagas kæden over 30 butikker i Kina, og antallet er stigende.

Carrefour er en fransk supermarkedskæde, som minder meget om Kvickly og Føtex. De har et stort udvalg af importerede varer, som f.eks. Kærgården og Nutella. Det er blandet meget andet her vi har købt vores riskoger og strygejern. Der er over 20 butikker i Shanghai og en af dem ligger i gåafstand fra vores lejlighed.

Panerede koteletter med
timian kartofler og salat
Marmelade, knækbrød, dansk blåskimmel og smørost handler man i IKEA. Jammen er det ikke...? Jow, det er - og her i Kina har bolighuset så også en mindre fødevare afdeling i deres butikker. Kiks, øl, lakrids, chokolade, frossen laks og rensdyrpasta kan også findes her. Og til noget der ligger tæt på danske priser.

I Kina fungerer det fint med at bestille madvarer online og så få dem leveret direkte til fordøren på 32. etage. Anja bestiller øl, sodavand, drikkevand, mælk, frossen kylling andre gode sager på www.epermarket.com. Det er nemt og det fungerer som det skal - fejlfrit.

Ord som snitter, smørrebrød, klemmer og rundtenommer dækker alle over en hel skive rugbrød med noget ovenpå. Leverpostej findes ikke i Kina, så noget at det, som nydes mest, når vi er hjemme i Danmark, er denne delikatesse pyntet med nogle skiver grøn agurk. Velbekomme :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar