26 november 2015

Konkubinernes legetøj

Tusindvis af kinesere på løbetur
på bymuren 
Næste kun lige udhvilet efter 1½ uge i Singapore tog Anja og jeg igen afsted på nye eventyr. Vi havde "klemt" en rejse mere ind i kalenderen til den tidligere hovedstad Xi'an. Via Alice fra Elite Travel (elitetravel@qq.com) havde vi fået booket en tur sammen med vores venner Henriette og Peder. Det viste sig at være "ultra-billigt" og en virkeligt god idé. Flybilletter, 2 overnatninger (incl. morgenmad), på et hotel lige udenfor bymuren, chauffør, engelsktalende guide i 2 dage samt entre betalt til div. attraktioner og frokost - pris ca. 4000 Dkr. pr. person. Så er det svært at blive hjemme :-)

Vi valgte at cykle rund på muren
De "7 vidundere" har ændret sig siden jeg gik i skole. Dengang var pyramiderne en af dem. Det må have krævet enorme ressourcer at bygge sådan et mausoleum bare for at blive husket i fremtiden eller sikre sig et liv efter døden. Det virker lidt sindsygt og det var da også min første tanke om Kejser Qin, som samlede Kina og etablerede den første udgave af den kinesiske mur. Til sit eftermæle skabet han desuden et mausoleum ved Xi'an.

Kejser Qin's samlede gravplads strækker sig over et areal på hele 225 km². Selve hans mausoleum er på 8 km² og formodes at indeholde op imod 8000 terrakottafigurerne. Alle krigerne i den enorme hær er unikke, i fuld størrelse og oprindeligt med våben. Disse blev fjernet og brugt under oprøret, som fulgte efter Kejser Qin's død. Der er fundet i tusindvis af specielle og overraskende genstande. De få våben man har fundet er galvaniseret, så de efter mere end 2000 år i jorden stadig er knivskarpe. Hvordan man har kunnet galvanisere er stadigvæk en gåde, da processen kræver strøm for at virke.

En ægte kaptajn i forgrunden
og en krukket version bagved
Hele hans gravmægle gik i forfald og blev med tiden dækket af sand og jord. Alle glemte at stedet fandtes, men i 1974 dukkede de første potteskår op. Siden har tusindvis af arkæologer udgravet og afdækket i titusindvis af genstande. Man har beregnet at op imod 700.000 mand har været beskæftiget med den enorme opgave, det har været at skabe - det som betegnes for at være det "8 vidunder".

Det var imponerende at se og opleve den lille del, som er udgravet. Vi havde alle 4 fået trang til at købe en souvenir med hjem, så Anja og jeg købte 5 mini udgaver af krigerne og Peder og Henriette købte "kaptajnen" i en noget større version. Peder arbejde i forsvaret, inden han kom til Kina - netop som kaptajn. Vi kørte herefter tilbage til Xi'an, så det muslimske marked, et trommetårn og et klokketårn. Senere fandt vi stedet, hvor de serverede "pub-ædelse" og skænkede fadøl. Søndag morgen tog vi op på bymuren og kørte de ca. 8 km rundt på cykel. Det var det skønneste solskinsvejr, med masser af tiltrængt frisk luft. Slutteligt et museumsbesøg, frokost og en kop Starbucks kaffe, inden vi blev kørt til lufthavnen.

Tidsfordriv eller kejserligt alternativ
(Billede fundet via Google)
En ting fra Kejser Qin gravkammer, som vi ikke fik at se, var konkubinernes legetøj. Det siges, at der i kejserpaladset var op imod 10.000 konkubiner. Som det står skrevet på Wikipedia - "en konkubine er en kvinde i et ægteskabslignede forhold til en mand af en højere social status". Jeg forstår godt, at det kan have været svært at "vedligeholde" dem allesammen. Måske netop derfor er der blandt de mange udgravede kunstgenstande, dukket nogle ret avancerede dildoer op. Grunden til at vi ikke så dem, var ganske enkelt fordi de var udlånt til en udstilling i Danmark...

Slutteligt en lille kommentar, som kan sætte Kina's daværende udvikling i perspektiv - Kejser Qin herskede i sit enorme rige, da vi i Danmark ofrede til guderne ved at plumpe Grauballemanden i mosen!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar