15 december 2015

Hat og briller

To brugte cykler købt August 2014.
Bjørn og jeg giver hånd og Karen
giver håndslaget på handlen.
Plasticjuletræet med sin pynt står og blinker noget så kønt. Ja, julen kommer nærmere og vi har endnu engang valgt at holde jul her i Kina. Og jeg vil gerne skrive lidt om (h)jul. Cykler har mange paralleller - hjul, klokke, kæde, lys og så kan man komme til at sætte alt over styr.

Jeg føler mig lidt som foregangsmand, når jeg hopper op på cyklen og galoperer afsted i Shanghais tætte trafik. Jeg bruger nemlig cykelhjelm og har lys på cyklen når det er mørkt. Jeg kører ikke over for rødt og blokerer ikke fodgængerfeltet, fordi jeg vil holde forrest. Men jeg bruger dog fortovet som cykelsti, når det er nødvendigt.....

Transport af store blomster opsatser
Det gælder om at komme først, så man
holder altid midt i fodgængerfeltet.
Når jeg ser tilbage på dengang det kom på "mode" at cykle med hjelm i Danmark og Poul Nyrup gav "moden" et tilbagestød ved at se latterlig ud med en cykelhjem på, så må jeg indrømme, at jeg er blevet mere fleksibel med alderen. Dengang var jeg af den holdning at ungerne skulle have hjelm på, fordi de endnu ikke var en ligeså dygtig "cykelakrobat" som jeg. Vi er ikke mange, som bruger hjelm her i Shanghai - dette også selvom "turisterne" hovedrystende observerer, hvordan trafikken afvikles.

Manglende udsyn er ingen hindring.
Vi købte vores cykler af Karen og Bjørn, fordi de ville købe nogle nye og bedre. Vi har kørt mange ture siden den handel og jeg har da også måtte skifte slange en enkelt gang. Dette forgik hos den lokale cykelsmed, som meget traditionelt har værksted på fortovet ude foran butikken. På kort tid fik han skiftet slangen og jeg kunne cykle videre. Cykelsmeden prøvede på bedste vis med store armbevægelser og mange kinesiske ord, at forklare mig årsagen til punkteringen. Det var tydeligt at forstå, at den gamle slange var så tynd, at den kun burde være isat en racercykels tynde hjul. Den var ganske enkelt blevet presset til bristepunktet i min cykels noget større dæk.

Det fleste morgner tager jeg cyklen på arbejde. Det er både hurtigere og bedre end metroen - men når det regner, tager jeg metroen.
Kinesiske cykler har for det meste - der hvor vores cykler har et bagagebager - en slags siddeplads med lidt polstring, Så er det nemt at have sit barn bagpå, når turen går til eller fra skole.
El-scootere er der mange af, og det er ofte hele familien, som kører sammen. Barnet står lige bagved styret, herefter kommer lillefar, som bl.a. bestemmer farten og retningen og til sidst lillemor, som ofte taler i telefon eller snakker højlydt til sin mand. Alle selvfølgelig uden hjelm.

Det er min opfattelse, at der ikke er nogle regler for tohjulet trafik, men på trods af den noget ukontrollerede trafik, så er det forbavsende få uheld, som er alvorlige. Det er ligesom om, at selvom det ofte er tæt på, at alle lige netop undgår at ramle sammen, Skulle vove dig ud i Shanghais gader på en cykel - så ønskes du en god tur og husk at holde godt fast på både hat og briller.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar