11 februar 2016

Lyden af stilhed...

Udsigten fra vores lejlighed
Efter en god nattesøvn er det dejligt at vågne op en søndag morgen og bare blive lidt længere under dynen. Brandalarmen, som er monteret på loftet over sengen, blinker med sit røde øje og viser dermed at der er stadig er liv i den. Her er bare dejligt stille!

Med alle sine imponerende skyskrabere og mange fantastiske varehuse, de ca. 26 millioner indbyggere, som bevæger sig rundt hver dag, entreprenører som alle ugens dage arbejder på at bygge nye veje og bygninger - ja, så kan man ikke påstå at Shanghai er et roligt sted at bo. Andre storbyers støjende natteliv, har dog heldigvis endnu ikke fået mulighed for at udvikle sig i Shanghai, så der er ca. 6 timer i døgnet, hvor byen sover.

Fuxing Lu uden trafik
Hovedmotoren for en aircondition larmer som en flyvemaskine, der gør klar til at lette. Heldigvis er den i vores lejlighed placeret langt fra soveværelset. Og så har vi gulvvarme, hvilket ikke forekommer i ret mange lejligheder herude. Derfor slipper vi for at have den støjende aircondition tændt for at holde varmen om vinteren. Det er kun Phillips luftrenseren, der stille brummer lidt.

I Shanghai er det helt normalt, at trafikanterne dytter for at sikre sig imod at påkøre andre krydsende trafikanter, som ikke overholder stopsignalerne i lyskrydset. Ikke fordi de vil være aggressive, men bare for at sige "her kommer jeg". Det tager tid at acceptere denne adfærd, når vi som danskere har lært kun at bruge hornet i tilfælde at overhængende fare. Hverdagens trafik er et rent helvede af larm fra elektriske horn, udrykningskøretøjers sirener og hvinende alarmer fra parkerede el-scootere.

Fremtidens kinesere
Myndighederne er ikke helt passive over for det voksende problem med støj og luftforening, som storbyen er belastet af. Som et nyt våben i kampen, har man indført forbud mod salg og afskydning af fyrværkeri inden for ringvejen. Hvis man bliver taget i salg, så vil bøden være 100.000 RMB, hvorimod afskydning af fyrværkeri "kun" medfører en bøde på 500 RMB. Byen er "klistret" til med røde banner med gule skrifttegn, som fortæller om forbuddet og det ser ud til at virke. Vi har endnu ikke set eller hørt et eneste "knald"i dagene omkring det kinesiske nytår.

Vi forlader nu Gedens år og går ind i Abens. Jeg håber ikke, at abens, normalt støjende adfærd er et tegn på, hvad vi skal forvente af det nye år. Vi har virkeligt nydt et totalt stille Shanghai, med tomme highways og boulevarder, som desværre nok mere er et tegn på en "stilhed før storm".
Jeg fristes til at sige "Syhhhhh.....!"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar