19 maj 2016

Først og størst


  
Den nye butik
Jeg har netop afsluttet et projekt med at klargøre og installere det IT udstyr, som vi bruger i en af vores, nu over 100 egne butikker. Det har jeg prøvet nogle gange før, bl.a. også i København, men jeg synes denne gang var det noget særligt. Det var den første i Kina og det var også den første i Asien. På trods af de mange dårlige erfaringer med sådanne opgaver i Kina, så er det faktisk gået over al forventning.

Butikken er fyldt med store modeller, lavet af ægte LEGO klodser, ligesom de modeller man ser i LEGOLAND. Den mest imponerende model er nok den "lille" raket på taget, som er oplyst indefra som en lampe, når det bliver mørkt. Jeg ved ikke, hvor mange millioner klodser der er brugt, men det er imponerende mange. Det er verdens største LEGO butik. Og så ligger den ved verdens største Disneyland Park, som åbner i juni 2016. Se lidt billeder fra butikken her...

Da både LEGO butikken og Disneyland er verdens største samt første i Kina, kommer jeg til at tænke på, hvad kineserne egentlig har været "først" med at finde på. Og der er en del overraskelser. Nok mest fordi jeg tror, de er bedre til at kopiere noget, som andre har opfundet. Jeg lister lige nogle ting, jeg også tror vil overraske andre end mig.

  
En gadefejervogn
Porcelænet 
Det er lidt sjovt at sige, at kineserne "ikke har opfundet den dybe tallerken". Der er nemlig ikke muligt at udpege opfinderen af netop den idé! Men det gamle engelske ord for porcelæn er "China", og det er faktisk meget passende, for det er netop opfundet af kineserne under Shang dynastiet (1600–1046 f.Kr.).

Hjulet
Overasket? Nå, men det er altså kineserne, som har opfundet vognhjulet, i det gamle Kina omkring 2500 f.Kr. Tænk engang, hvor stor betydning det har haft på spredning af befolkninger, handel og meget mere verden over. De bedste opfindelserne har nærmest "rullet" ud fra Kina.

Krudtet
Krudt blev opfundet omkring år 900 i et forsøg på at finde et livsforlængende eliksir. En initiativrig alkymist (hvis navn er blevet tabt for historien) blandede 75 dele salpeter med 15 dele trækul og 10 dele svovl. Desværre havde denne blanding ikke nogen mærkbar livs-forlængende egenskab, men det eksploderer, når det blev udsat for ild.

Papiret
Papir blev også opfundet i Kina under Han Dynastiet (206 f.Kr. - 220 e.Kr.). 

Fodboldspillet
Cuju er et gammel kinesisk boldspil, hvor det handler om at sparke en bold gennem en åbning ind i et net, uden at bruge hænderne. FIFA anser det som den tidligste form for fodbold. Om FIFA er til at stole på, er så en helt anden side af sagen.

Kompasset
Det magnetiske kompas blev også opfundet under Han Dynastiet. Kompasset blev dog først rigtigt brugt omkring år 1000. Tænk, hvis kineserne havde forstået at bruge det tusind år før, dengang de opfandt det. Hvem havde så opdaget Amerika?

  
Hund og herre i samme tøj

Trillebøren

Kina har brugt trillebøre siden 100 f.Kr. I starten var det især militæret, der brugte dem. De var så vigtige, at konstruktionen og tegningerne af de mange forskellige slags trillebøre var velbevarede militære hemmeligheder. Den første illustration af en trillebør i Europa er fra 1220.

Paraplyen
De første paraplyer var lavet af silke og blev brugt på hestevogne som beskyttelse mod regnen. 

Kina har også fået æren for menukort, toiletpapiret, gaffelen, trykkerikunsten, skydelærredet, højhælede sko og naturligvis spisepinde"Made in China" - "...det nu ikke så ringe endda!" 


P.S.
Vi har faktisk købt billetter til Disneyland, dette har vi planlagt til når Julie og Morten kommer herud 2 uger i juni måned. Denne dag skal vi da også lige forbi LEGO butikken og måske spise på min ynglingrestaurant i Shanghai "Blue Frog", som næsten er nærmeste nabo. Mere på bloggen efter den tur.

Lidt fra en af de kinesiske medier. China Daily: Lego opens world's largest store at Shanghai Disney

Ingen kommentarer:

Send en kommentar