06 juli 2016

Et ægte kopimarked lukker

Anja på indkøb i Beijing. Næsten alle "fakemarkeder" er ens.
Kopier i massevis
Flere steder i Shanghai kan man gå på "fakemarked". Her finder du billige kopivarer, som nogle gange er af ganske god kvalitet, men for det meste er dårlige kopier af de originale. Nanjing Road 580 er nok det marked, som de fleste turister besøger, og hvor vi selv har været mange gange. Seneste nyt er, at markedet nu lukker.

Udefra ligner den høje bygning ikke et sted, hvor der blev solgt varer, for den er bare en blandt mange andre høje bygninger i glas- og betonskoven Shanghai. Det er altid svært at se, hvad de store højhuse gemmer, så lokalt kendskab er en fordel. Nanjing Road 580 gemmer på et "fake-marked". Sådan et marked består af mange små butikker, som sælger tøj, tasker, slips, briller, tørklæder, smykker, legetøj og elektronik. Alle varer er efterligninger af de originale eller direkte kopier.

Kopivarer produceres nogle bestemte steder i Kina. Jeg har læst, at i Fujian laves de bedste kvalitetskopier, men de har naturligvis også den højeste pris for indkøberne. Kvalitet koster! Shandong er, hvor de bedste lædervarer fremstilles. I Beijing skulle der være et meget stort udvalg af varer, men i Guangzhou findes det største udvalg af kopivarer og til de bedste priser. Shenzhen er også en "bandit by", når man taler om fremstilling af kopier.

Nye briller ca. 300 Kr.
inklusiv "synstest" 
Selvom "Nanjing Road 580" lukker, så tab ikke håbet for at få sådan en oplevelse med, hvis du besøger Shanghai. Du skal bare finde et af de andre steder.
De første gange du besøger et "fakemarked", så skal du ikke blive overrasket af den direkte kontakt fra sælgerne. De taler til dig på engelsk og stiller ofte spørgsmål som f.eks.:

"Hello Sir. You looking for watch? Scarf? Good quality! Look here. You wanna buy? What do you need? I can make you a good price! T-shirt? Shoes? Watches?"

- og hvis du har kigget interesseret på en bestemt vare, så begynder "tilbudsmøllen", hvor prisen daler, bare fordi du ikke er interesseret. De gør det for at komme i kontakt og starte en mulig handel med dig, så bare ignorer dem, medmindre du ønsker at købe noget. Og hvis du gør det, så husk at det er en kopi og intet andet end en kopi, hvilket du især skal huske, når du "prutter" om prisen.

"Special price for you my friend -  300! 200! ...best price? What do you wanna pay?"

LEGO kopier i Hong Kong
Politiet har fået besked på at "jagte" salg af bestemte varer. Det får desværre bare de handlende til at skjule de nu "forbudte" varer og så på gebrokken engelsk tilbyder de f.eks. "Lui-Vi-dong bag" (Louis Vuitton taske). Rygtet siger, at politiet har anholdt nogle og har uddelt store bøder, men når en butik lukker, så flytter en ny sælger jo bare ind. Den stigende handel via Internettet, som på Taobao eller dens engelske "søster" Baopals, viser også at de legendariske "fakemarkeder" går en svær fremtid i møde.

Eventyret "Nattergalen" af H.C. Andersen ender med, at Kejseren af Kina indser, at den ægte vare har meget større værdi end den falske kopifugl, selvom den er pyntet med guld og glimmer. I hverdagen kan man da også høre "en lille fugl synge om" - at kineserne nu hellere vil købe de ægte varer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar