12 september 2016

Frimærkemappe

På gaderne i Shanghai møder man konstant samfundets laveste. Mange samler pap, plastflasker, metal og andet, som kan omsættes til nogle få håndører og dermed give dem råd til livets nødvendigheder. Der er ikke så mange tiggere, som man skulle tro, men det skyldes måske at man kan leve for 2-3 RMB om dagen.

Anja og jeg var på en af vores utallige vandreture, da vi passerer en af disse fattige, som lige har fundet en rød mappe med frimærker. Vi stopper op og spørger ham om, hvad han vil sælge den for. Han hiver sin smartphone frem (alle har en - også de fattige) og taster "500". Vi protesterer højlydt med vores bedste blanding af engelsk og kinesiske ord. Vi byder ham 20 - 30 og sluttelig 40 RMB. Hans ansigtsudtryk og krosprog indikerer at det er utroligt, at vi kan tro at han vil sælge for den lave pris. Vi begynder at gå, uden at få afsluttet handlen, hvilket selvfølgelig får hans pris til straks at blive lavere. Vi byder ham slutteligt 50 RMB, hvilket er rigtig mange penge for ham, men han virker stadigvæk ikke villig til at sælge. Vi fortsætter med at gå og wupti, så bliver han villig til at sælge til vores bud. Jeg er nu en glad ejer af en samling kinesiske frimærker.

Nu har jeg studeret samlingen lidt. Mappen har formand Mao Zedong på forsiden og masser af mærkerne bærer hans portræt eller de digte han har skrevet. Alle 81 mærker er udgivet fra 1967 til 1970 og stemplet i perioden herefter. Når jeg leder efter værdien af mærkerne online, så kan jeg se at flere af dem også kunne være mange, rigtig mange penge værd. Et af dem kaldes "The Whole Country is Red" og hører til blandt verdens dyreste frimærker med en salgsværdi på mere end 400.000 $. Min tro på at frimærkerne er ægte falder straks til jorden. Men hvem ved? Jeg har meget svært ved at se forskel. Bedøm selv udfra billederne.

Jeg har spurgt mine kollegaer hvad der står skrevet på mappen (med håndskrift), men udover at der står "stamps" og noget med "1970" og "april", så kan de ikke tyde de kinesiske "hieroglyffer". Men uanset om de er ægte eller ej, så hører mappen til blandt mine bedste souvenirs fra Kina, selvom den ikke gør mig til millionær.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar